Simplex äntligen till salu

Mercedes-Simplex är en riktig milstolpe inom bilhistorien och detta exemplar från 1903 är till salu för första gången, efter 121 år i samma ägarfamilj. Slutbudet för denna raritet, som går under klubban på Amelia Island, beräknas bli minst 10 miljoner dollar.

Det är ingen tvekan om att Mercedes-Simplex förändrade bilvärlden för alltid. När modellen kom 1903 kändes allt annat omodernt och kan enkelt sägas var en av de första supersportbilarna. Modellen togs fram av Wilhelm Maybach och hade en 60 hästar stark 9,25-liters rak fyra under huven. Toppfarten uppgavs till 128 kilometer i timmen för en vanlig produktionsbil. Inte illa med tanke på att det då nyligen satta hastighetsrekordet till lands låg på 132 kilometer i timmen.

Det är klart att en rik bilentusiast som Vicomte Northcliff, mer känd som Alfred Harmsworth beställde ett eget exemplar så fort han kunde. Harmswort som person är inte så känd i Sverige, men han startade bland annat de engelska tidningarna The Daily Mail och The Daily Mirror. Senare kom även The Times att hamna inom hans tidningssfär. Bilen levererades i april 1903 till Nissa i Frankrike där den vann en hastighetstävling med Harmann Braun bakom ratten. Strax därpå var den reservbil i Gordon Bennett Cup på Irland innan bilen segrade i Ballybannon Hillclimb med E. Campbell Muir. Därmed var det slut med tävlingar och Harmswort försåg den med en kaross ”Roi des Belges” av karossbyggarna J. Rothschild et Fils, för övrigt samma kaross som den fortfarande har. Bilen tog efter Alfreds död 1922 över av sonen som inte bara delade förnamn utan även bilintresset med sin far. När Lord Motague öppnade Beaulieu Motor Museum i mitten av 1950-talet var Harmsworts Mercedes-Simplex en av de allra första bilarna som ställdes ut och fanns kvar på museet ända fram till 2023.

Idag finns endast fyra exemplar av Mercedes-Simplex i privat ägo och detta exemplar, som fortfarande ägs av familjen Harmswort kommer att bli toppnumret på Gooding & Co:s auktion den 1 mars på Amelia Island i USA. Auktionsfirman spekulerar på ett slutbud på minst 10 miljoner dollar. Visst är det mycket pengar men å andra sidan är det väldigt sällan som en Mercedes-Simplex blir till salu, till råga på allt en som haft samma ägarfamilj sedan den var ny för 121 år sedan.

Länk: Gooding & Co

All images copyright and courtesy of Gooding & Company. Photos by Mathieu Heurtault.

Dubbla reservdäck och kedjedrift, dessutom samma ägarfamilj sedan 1903. Modellen togs fram av Wilhelm Maybach.
Även om bilen stått på museum sedan 1956 har den underhållits och luftats med jämna mellanrum samt deltagit i många veteranrallyn med förare som exempelvis Lord Montagu och racerföraren Jim Clarke.
Motorn på 9,25 liter ger en effekt på 60 hästkrafter och bilen var god för en toppfart på närmare 130 kilometer i timmen.
Rulla till toppen