Ford Taunus: måste mala på starten

Fråga: Hej, jag har en 1960-tals Ford Taunus med sexvoltssystem. Efter några dagars stillestånd (och om det är en varm sommardag varm sommardag med ånglås = kortare stillestånd) måste jag sitta och mala en stund med startmotorn för att få fram bränsle till förgasaren. Min fråga: Kan man generellt koppla en ”vanlig” el-pump i serie före den vanliga pumpen? En som bara körs med en manuell switch före start?
Mvh Håkan

Svar: Hej Håkan och tack för din fråga. Som du kanske minns hade vi en Ford Taunus med sexvoltssystem som projektbil för ett par år sedan (den dyker för övrigt upp i tidningen igen under våren/sommaren). Den monterade vi en ny bränslepump på, såg över slangar samt ställde in förgasaren ordentligt. Därefter blev efter bilen oerhört lättstartad även om den stått en längre tid,

För egen del kan jag inte rekommendera att montera en extra pump, även om det skulle fungera. Lägg istället energin på att se över bilens ordinarie bränslesystem, slangar, förgasare och inte minst bränslepump. Monterar du även ett bra filter, det finns sådana med backventil, kommer troligen problemen att försvinna.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen