Honda CB750 Sandcast

Uppdaterat: Ny hoj till våren?

Med start i mitten av den här veckan börjar en större samling motorcyklar att gå under klubban, bland annat en Honda CB750 Sandcast i mint condition.

Det mest intressanta auktionsobjektet är en tidig Honda CB750, en så kallad Sandcast, med chassinummer 180. Motorcykeln är en del av Tom Christensens samling av framför allt japanska motorcyklar.

– Det är en stora ära att få auktionera ut en av världens bäst renoverade 750 Sandcast med så lågt ramnummer, säger Jacob Odqvist på Bidders Highway.

Bidders Highway auktionerar ut en del av Tom Christensens motorcyklar. Tonvikten ligger på japanska hojar. Mest eftersökt är en tidig Honda CB750, en så kallad Sandcast, med ramnummer 180. Det röda underverket är från 1969.
Bidders Highway auktionerar ut en del av Tom Christensens motorcyklar. Tonvikten ligger på japanska hojar. Mest eftersökt är en tidig Honda CB750, en så kallad Sandcast, med ramnummer 180. Det röda underverket är från 1969.
Foto: Mats Olofsson

Undertecknad gjorde ett reportage om just den hojen för fem år sedan (se nedan, reds. anm.) när Honda CB750 fyllde 50 år. Jag kan bara hålla med om att det är en renovering i världsklass. Det finns inte många runt om i världen med under 200 i ramnummer, och definitivt inte så fina som denna.

Samtidigt kommer några mindre japanska cyklar att gå under klubban i auktionen kallad ”The Time Capsule Collection”. Äldst är en Honda CB72 från 1964, importerad från England med äldre utseende än de andra. Några små Yamaha bjuds också ut, mest ovanlig är nog AS1C:an från 1969 i Scrambleutförande, det vill säga med dubbla upplagda avgasrör. Två stycken AS2C har mer traditionellt utseende. Yngst är en AS3 från 1972. Mest udda i samlingen får nog en Horex Regina anses vara. 52:an är på 350 kubik, kommer ursprungligen från Norge men är renoverad till nyskick här i Sverige. Endast två ägare på 70 år. Zündapp KS100 är inte lika udda men nog så eftersökta. 15-åringarna körde KS50 men drömde om den större modellen, så många nostalgiker kommer nog att kasta sig in i budgivningen.

– Vi räknar med att cirka 70 procent av auktionsobjekten stannar i Sverige, resten går utomlands, spår Jacob Odqvist.

Auktionen hittar du på Bidders Highways hemsida.

Vi bjuder på den nämnda artikeln här:

Text: Mats Olofsson

Rulla till toppen