Ur arkivet: Ett ”kungligt” saluobjekt

Chrysler Royal. Visst låter det fint. Fin blev den också efter att ha hittats på en skrot. Nu kan den bli din.

I Classic motor nummer 2 1995 kunde vi läsa om en Chrysler Royal som fick Fordjägaren att snabbt byta märke. Nu är just den bilen till salu. I Classic motor nummer 5 2024 är den utsedd till Månadens annons.

Här bjuder vi på artikeln från 1995.

Bonusinfo – Månadens objekt maj 2024

Byggd i Nacka

Månadens objekt är en ovanlig Chrysler Royal Six 1938, svenskbyggd, eller rättare, sammansatt i Sverige. Dock inte på ANA:s anläggning i Nyköping som många andra utan av den kanske mindre kända anläggningen AB Svenska Bilfabriken i Augustendal (som numera kallas Nacka Strand). Denna ansågs av Chryslers kontrollanter vara den monteringsfabrik utanför USA som höll högst standard, bland annat användes inredningstyg av allra högsta kvalitet.

Detta exemplar såldes nytt till en direktör Andersson som ägde den ända till 1964. Därefter ingick den i Skoklosters samlingar innan den avyttrades 1972. Efter ytterligare ett par ägarbyten köptes bilen 1993 av nuvarande ägare. Han renoverade motorn, lagade den lilla rost som fanns och riktade lite plåt samt lackerade bilen innan den blev klar sommaren 1994. Att kvaliteten på inredningen inte var tomma ord märks då den inte behövde bytas ut, förutom innertaket som hade angripits av råttor.

Efter renoveringen har vagnen körts regelbundet och även använts som bröllopsbil vid ett flertal tillfällen. Den 100 hästar starka sidventilssexan gör att det utan problem går att hålla en marschfart på 80 kilometer i timmen och på det hela taget är det en härlig vägvagn.

Chrysler Royal Six 1938. Svensksåld, renoverad på 1990-talet men fortfarande i mycket gott skick.
Chrysler Royal Six 1938. Svensksåld, renoverad på 1990-talet men fortfarande i mycket gott skick.
Originalklädsel och dörrsidor, nytt innertak.
Originalklädsel och dörrsidor, nytt innertak.
Rulla till toppen