På söndag får Liseberg konkurrens

14 april. Ett magiskt datum för alla Volvoentusiaster. Givetvis öppnar World of Volvo denna dag.

Det har varit på gång ett tag, Volvos upplevelsecentrum World of Volvo. Ett stenkast från Liseberg ligger det på fordonshistorisk mark. Där den helt nya byggnaden nu står färdig låg en gång i tiden Saabs växellådsfabrik. Faktum är att en del inredningsdetaljer från den fabriken, exempelvis lampor, återfinns på olika ställen i byggnaden.

World of Volvo rymmer en restaurang, en konferensavdelning, utställningsytor och plats för evenemang av olika typer. Bli inte förvånad om det exempelvis erbjuds konserter i lokalerna. Anläggningen kommer också att användas för leveranser av fordon till kunder som så önskar det.

Huvuddelen av byggnaden är stängd för allmänheten, men till de två första av totalt fem våningar ges allmänheten tillträde. Där återfinns en bistro liksom en utställning om Volvos historia. Men räkna inte med att utställningen av fordon motsvarar de som fanns utställda på Volvos numera stängda museum.

– Vi har valt ut de mest ikoniska fordonen som Volvo levererat, förklarar Magnus Wrahme som är chef för World of Volvo.

De andra mer än 300 fordonen i samlingarna då? Svaret på den frågan får inget riktigt svar, men enligt uppgift väntar en 12 000 kvadratmeter stor lokal i kulisserna.

Entréavgiften till utställningen kommer att variera mellan 180 och 250 kronor, beroende på veckodag. Kanske en form av trängselavgift?

Volvos museum lockade varje år cirka 100 000 besökare. Det räknar World of Volvo med att slå med råge givet det centrala läget i Göteborg. Närmsta granne är nämligen Liseberg, så det är mycket lätt att hitta dit.

IMG_5451-webb

Kungen har lånat ut sin Volvo PV 60 till World of Volvo. Lockar betraktare redan innan anläggningen öppnat.

IMG_5453-webb

Kungen har lånat ut sin Volvo PV 60 till World of Volvo. Här anar man att det är högt i tak.

IMG_5447-webb

Ikonisk minst sagt. Volvo VESC tog trafiksäkerheten till nya nivåer. På bilsalongen i Genève 1972 dök den upp, bilen där passagerarna skulle överleva en frontalkrock i 80 km/tim.

IMG_5446-webb

1976 såg Volvo så här på framtiden.

IMG_5452-webb

Konceptbilen Volvo ECC visades 1992 och visst anar man S80 som kom 1998.

IMG_5450-webb

På World of Volvo finns något för både små och stora barn. Grävmaskiner är alltid roligt.

IMG_5448-webb

På World of Volvo finns något för både små och stora barn. Grävmaskiner är alltid roligt.

IMG_5444-webb

Det är det här du ska leta efter: World of Volvo, granne med Liseberg.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Fotnot: Varför 14 april? Jo, det var cirka klockan 10 den 14 april 1927 den första Volvobilen rullade ut från Lundbyfabriken.

Rulla till toppen