Wings turnébuss till salu

Paul McCartney och hans fru Linda turnerade med sitt band Wings 1972. Nu är deras psykedeliska turnébuss till salu, och bussen har kopplingar både till Sverige och James Bond.

Det är engelska Car & Classic som auktionerar ut bussen, en Bristol KSW5G från 1953. Dubbeldäckaren byggdes om med öppen överdel 1966 och när Paul McCartney behövde en turnébuss till sin grupp Wings sommaren 1972 såg han detta som ett perfekt alternativ. Då kunde han och familjen, och alla bandmedlemmar, koppla av på taket under den mer än 1 200 mil långa Europaturnén. Bussen lackades i samma stil som skivomslaget till Yellow Submarine.

Läsare som var med 1972 kanske såg bussen när den kördes genom Sverige till spelningarna där Stockholm, Örebro, Göteborg och Lund fanns med i turnéplanen ”Wings Over Europé”.

Det var troligen också på denna buss som Paul och Linda McCartney komponerade titelspåret till James Bondfilmen Leva och låta dö (Live and let die), eftersom den spelades in strax efter att turnén avslutades.

Bussen har renoverats under senare år och lackeringen som den hade under turnén har återskapats. Något beräknat slutbud uppges för auktionen som avslutas den 29 april, inte men räkna med att den kommet att bli dyr.

Länk: Car & Classic

Turnébussen fångad på bild i Finland. Foto: Helge Heinonen med tillstånd från Museovirasto

Motorn är en Gardner 5LW NA, det vill säga en femcylindrig dieselmotor på 6 975 cc. Lådan är fyrväxlad och det vore fel att säga att Bristolbussen är ett fartvidunder.

Paul och Linda McCartney med bussen 1972 som de kom att tillbringa över 1 200 mil i. Foto: Getty Images

Rulla till toppen