Löda trasigt emblem till Victoria

Löda trasigt emblem till Victoria

Publicerad

Fråga: Jag har en Victoria med ett emblem på främre stänkskärmen, igår föll den på sidan och det bröts av. Finns det något bra sätt att löda/ svetsa det? Brottytan är grå.

Olof

 

Svar: Det låter som att det är en zinklegering som emblemet är tillverkat av. Zink är omagnetiskt vilken man kollar med en magnet. I och med detta kan man inte använda zink som lod vilket man annars kan göra vid lödning av aluminium. Emblemet skulle smälta samtidigt som det tillförda zinket.

Jag skulle antingen limma emblemet med superlim (cyanoakrylat) eller kolla med exempelvis AGA om de har något lod med låg smältpunkt som fungerar till zink. Lim blir inte särskilt starkt, men även lågtemperaturlod, mjuklod, är rätt klena.

Jag har testat med att laga leksaksbilar av någon form av zinklegering, typ Corgi Toys, med vanligt lödtenn (60/40) för elektronikbruk och det har fungerat, men man får gnugga och skrapa lite med lödspetsen för att tennet ska väta ytan.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206