Denna sida är en annons från vår partner

Traditionell Volvoinredning för din bil

Tradition och yrkesstolthet är viktigt för VP Autoparts, inte minst när det gäller bilklädslar. Material, prägling, kulör och passform måste vara rätt och sortimentet utökas ständigt. Det finns inredningar i många varianter och kulörer från tidiga PV444 till de sista 164:orna, via Duett, Amazon, P1800 och 140.

Traditionell Volvoinredning för din bil

VP Autoparts tillverkar inredningar till klassiska Volvo, bland annat till eftertraktade Volvo P1800-serien.

I över 25 år har VP Autoparts tillverkat inredningar till klassiska Volvo. Bland de mest eftertraktade är de till Volvo P1800-serien. Vare sig det rör sig om en P1800 tillverkad av Jensen i England, den svenskbyggda 1800S, den lite modernare 1800E eller 1800ES har VP Autoparts klädseln till din bil, och det i alla kulörer som Volvo själva använde.

Komplett inredning i Volvo P1800.

Inte bara säten

En del tänker bara på sätesklädslarna när man pratar om inredning men det är mer än så: mattor och dörrpaneler men även innertak, hjulhus och beklädnad av torpedvägg.

– För oss är det viktigt att ha rätt material. En Volvo PV ska antingen ha tyg, vinyl eller en blandning av båda medan det på P1800S- E- och ES-modellerna är en blandning av vinyl och läder eller bara läderutförande, säger Izabella Karlsson, produktionsansvarig på VP Autoparts.

När VP Autoparts började tillverka egna bilinredningar var PV först ut och tillverkningen började i liten skala med att ett antal mallar togs fram. Dessa provades och justerades sedan tills passformen var perfekt. 

Pipstoppning i olika kulörer till säten på exportinredningar.

Noggrant utvalda delar

Nästa steg blev att ta fram klädslar till Amazoner med hel vinylklädsel. På dem är sits- och ryggytorna mösterpräglade med så kallad högfrekvenssvetsning (HF-svetsning) och inte sydda. Därifrån var steget inte långt till att ta fram klädslar till bland annat övriga Volvo Amazon, 164 och 1800-serien.

– Vi säkerställde tidigt att all tillverkad interiör följer Volvos originalspecifikationer och att vi ställer minst samma kvalitetskrav.

För att få till den rätta färgen har noggrant utvalt material använts som likare när nya material beställs. Ofta handlar det om NOS-delar, det vill säga originalpaneler från Volvo, som inte utsatts för solljus.
All vinyl färgas till rätt kulör. Även läder beställs färgat i rätt nyans, exempelvis den guldmetallicfärgade inredningen som fanns i Volvo 1800E 1971–1972.

Made by VP med produktion i Sverige

Nu kanske någon tror att klädslarna togs fram i Sverige men att produktionen numera sker i något låglöneland, men så är det inte.

– Klädslarna tillverkas helt och hållet i våra lokaler i Fristad av våra skickliga sömmerskor. Vi är mitt i textilriket och håller därmed inte bara liv i traditionerna utan det innebär också att våra medarbetare har en stor yrkesstolthet.

Klädslarna tillverkas i Fristad, Sverige.

Millimeterprecision

Tidigare klipptes inredningarna för hand. Sedan 2015 skärs vinylinredningarna av en datastyrd skärmaskin, vilket både snabbar upp tillverkningen och minskar spillet då man kan arbeta med millimeterprecision genom hela processen.

Läder stansas för bäst passform, men tyg klipps fortfarande för hand. Också själva sömnaden sker manuellt och det är ingen process som ska moderniseras. Ibland är helt enkelt den mänskliga handen och känslan överlägsen maskinerna.

Framtagning av mattsatser och masonit till dörrpaneler har också utvecklats, dessa stansas numera ut i stora pressar.

Själva sömnaden sker manuellt medan vinylinredningarna skärs av en datastyrd skärmaskin.

Perfekt passform och utförande

Även dörrpaneler tillverkas i Fristad och dessa är klädda med tyg eller vinyl. Eftersom vinyl är ett populärt material, det vill säga att man kan göra mönster i materialet, svetsas Volvos karaktäristiska mönster in med HF-svetsning. De nya panelerna ser ut som och tillverkas på samma sätt som Volvos egna paneler. Det innebär även att kromlister i klädslarna svetsas fast. Det är något som är svårt att göra hemma i garaget. Även bra tapetserare saknar de rätta maskinerna för att uppnå motsvarande resultat.

– För oss, och kanske ännu mer för våra kunder, är det viktigt att klädslarna ser ut som när bilarna lämnade fabriken. Vare sig det handlar om textil, vinyl eller läder.

Många av våra kunder ställer ut sina bilar på mässor, träffar eller till och med på museum och då ligger det många varmt om hjärtat att återställa bilens interiör till nyskick.

Volvos karaktäristiska mönster svetsas in med HF-svetsning.

Omfattande sortiment

Volvoklädslar från VP Autoparts är mycket eftertraktade, och i och med att klädslar säljs till kunder i 70 länder kan väntetiden för att få en hel bilinredning som är en beställningsvara uppgå till några veckor. En väntetid som lönar sig, vilket många nöjda kunder bekräftar efter montering av VPs inredningar.

I utbudet ingår det idag cirka 250 olika klädselkoder, varav imponerande 63 klädselsatser bara för P1800-serien. Räknar man med tillbehör till inredningen finns allt man kan önska sig. Från ny stoppning till resårband, nackstöd och solskydd för att bara nämna några. Även monteringsdetaljer, verktyg och monteringsanvisningar finns att få för att möjliggöra en enkel och smidig montering. Den som vill kan alltså utan problem ekipera sin Volvo i helt nya kläder. Skulle man äga en Volvo 140 eller 240 och ha en av de klädselkoder som inte tillverkas kan man ändå hitta en hel del NOS-delar från Volvo i sortimentet, både klädslar och inredningstillbehör.

Läs mer om VP Autoparts klädslar här

Om VP Autoparts

- Företaget grundades 1986
- Har kunder i 70 länder
- Totalt över 40 anställda i Sverige och USA
- 15 000 produkter till klassiska Volvomodeller, varav lite drygt 1 500 är inredningsdetaljer från egen produktion, samt omkring 9 000 artiklar till amerikanska bilar.
Hemsida: vp-autoparts.seTelefon: 033 - 20 64 64
Mail: info@vp-autoparts.se


Vill du vara säker på att inte missa några nyheter eller kampanjer? 
Anmäl dig till VP Autoparts nyhetsbrev här

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206