Torra gummilister från Arizona

Fråga

Hej

Har en gammal DeSoto som har levt sina glansdagar i Arizonas öken med följd av att alla gummilister är uttorkade vilket i sin tur ger ett väldigt ylande vid färd. Har väl tänkt byta dom men jag har hört att man kan få upp mjukheten i dom genom att stryka på något. Har då fått lite olika förslag som Paraffinolja, Glycerin, Glycerin + T-sprit 50/50, Vinylgel (fet vinylglans), Bromsolja, WD40 mm. Har ännu inte provat något av alternativen. Har ni någon erfarenhet om hur man får upp mjukheten?

Mvh. Hans

Svar

En variant som vi på Classic Motor testat är glycerin blandat med rödsprit. Blandningsförhållandet är minst sagt okritiskt – utan rödsprit väter inte glycerinet gummit utan lägger sig mer som pärlor på ytan, men utspätt med lite rödsprit tränger det in bättre. En blandning på 50/50 fungerar utmärkt och mjukar snart upp gummit om uttorkningen inte gått för långt. Lägg på ett tunt lager och massera in det tills ytan är mättad och slutat suga in. Låt det stå ett tag och torka avslutningsvis bort överskottet. Upprepa vid behov. De andra preparaten har vi inte testat och vi kan därför inte ge något omdöme om dessa.

En intressant sak i sammanhanget är dessa diskussioner på olika internetforum där man debatterar vilket som är bäst av glycerin och glycerol. Svaret är enkelt – det är samma ämne. Allmänheten kallar det glycerin – apotekaren och kemisten kallar det glycerol.

Jim Lundberg

Rulla till toppen