Avkromning hemma? Ta bort kromet själv!

Fråga: Hejsan.

Tack för en jättebra sida.

Har en massa delar med dåligt krom. Är det något man kan göra själv, eller måste allt göras av en firma? Vad är det för syror som används, och kan man avkroma själv? Är det någon som vet vad det kostar med avkromning och kromning?  Helst i närheten av Göteborg. Tack på förhand.

Mvh  ”Göteborg”

 

Svar: Jag har experimenterat lite med avkromning med hjälp av elektrolys. Den kromade detaljen som man ska avkroma sänks då ner i en plastbalja med utspädd svavelsyra som har samma koncentration som batterisyra vilken består av 37% svavelsyra och  63% destillerat vatten. Som elektrod används en blyplåt – den hittar du hos någon skrotfirma (eller på grannens skorsten …).

Sedan behövs en strömkälla vid avkromning. En batteriladdare eller ett batteri fungerar bra till detta, men man måste begränsa strömmen genom syrabadet genom att koppla en glödlampa i serie med badet. Lagom ström har man då det avgår en svag ström av bubblor från den detalj som ska avkromas. Pluspolen ansluts till detaljen och minuspolen till blyplåten. Fast det finns en del risker med avkromning. Syror är alltid farliga då de kan skada ögon och hud. Gaserna som avges kan vara explosiva och måste vädras bort. Bly är en giftig metall som man inte bör ha fysisk kontakt med. Tänk på att detaljer av exempelvis zink försvinner i syran!

Kör man dessutom avkromningen för länge kan detaljen angripas och helt enkelt krympa i storlek på grund av att den fräts bort. Kromet försvinner ofta på några minuter men nicklet, som alltid sitter under kromet, kan kräva en längre behandling. Fast innan du sätter igång med avkromning på detta vis bör du kontrollera med en ytbehandlingsfirma om de tycker att det är okej. Förnickling kan du göra hemma i garaget (kolla denna länk som handlar omförnickling hemma), men kromning måste man låta ett företag utföra – detta är avancerat och inkluderar dessutom en mängd giftiga och miljöfarliga kemikalier. Kolla i gula sidorna/Eniro efter ytbehandlingsföretag i din närhet. Då får du reda på priser och hur (om?) du ska förbehandla detaljerna. Tänk också på att härdade detaljer (fjädrar mm) kan drabbas av vätesprödhet efter alla dessa processer. Detta kan leda till sprickbildning, men kan förebyggas genom väteutdrivning som man gör genom att värma detaljen i 200-250 graders värme i några timmar. En vanlig köksugn fungerar utmärkt.

Jim Lundberg

Avkromning hemma? Ta bort kromet själv!
Här avkromar vi ett styre för att testa metoden. Lampan används som strömbegränsare. På den översta bilden ser vi de tre lagren av metall på styret: koppar, nickel och överst, krom.
Rulla till toppen