Stopp, stopp, stanna!

Stopp, stopp, stanna!

Publicerad

Bröderna Allan och Malcolm Loughead var två amerikanska bröder som i förra seklets början fascinerades av möjligheten att kunna flyga - och tjäna pengar på det. Flygfärdigheterna i deras egenbyggda plan var det inget fel på men luften gick ändå ur affärerna. Efter flera försök gav Malcolm upp och flyttade till Detroit där han istället gjorde succé med sitt hydraulbromssystem. Ford gick dock hans teknik till mötes först 1939. Malcolm Loughead döpte systemet efter hur hans namn uttalades: Lockheed och stavade därefter även sitt efternamn på ”fonetiskt” vis. Mängder av bilfabrikanter har genom åren köpt bromsar från Lockheed. Trumbromsen på den tecknade bilden är dock inte från 1939 utan från femtiotalet.

Hans bror Allan gav dock inte upp drömmen om flyget och startade Lockheed Aircraft. Trots finansiella krascher och andra svårigheter lever namnet Lockheed fortfarande kvar i flygbranschen, om än med helt annat ägande.

Av: Björn Meyer

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Får jag montera sidvagn?

3 kommentarer

mekgoran: jb 128 borde vara den perfekta hojen för sidovagn, bra vrid, urstark ,m.m.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842