Beräkna plåtkonor

Beräkna plåtkonor

Publicerad

Vissa delar kan se väldigt enkla ut. Men när man sedan ska tillverka en till synes enkel detalj kan man stöta på trubbel. Undertecknad skulle tillverka en plåtkona till en ventilationsfläkt. Hålet i fläkten var cirka 130 millimeter och slangen som skulle anslutas var 100 millimeter. Alltså behövdes en kort kona som var 130 mm i ena änden och 100 i den andra - en baggis! Åtskilliga svordomar och pappmallar senare kunde jag konstatera att det inte var så enkelt. Det slutade med att jag gjorde en stor "dumstrut" (kändes så just då &) av mina sista pappbitar. Sedan klippte jag helt sonika av den där den var 130 respektive 100 millimeter. Längden fick bli vad den blev. Okej, jag fick min kona till slut, men vägen dit blev lång, och dessutom blev måtten rätt godtyckliga. Men så här kan ju inte världens kon- och trattkonstruktörer arbeta. Det måste finnas någon formel, eller mall, som förenklar det hela. Efter lite efterforskningar fick jag höra att det fanns ett trick, och i en gammal bok, inköpt för fem spänn, fann jag svaret. Kanske inte i den mest pedagogiska formen, men ändå. Här kommer min något förenklade version. Allt du behöver är en linjal och en passare.

Av: Jim Lundberg

Bild 1: Att tillverka konor är lätt – om man vet hur man gör.

Bild 2: Det första man gör är att dra en centrumlinje. Med denna som centrum ritar man sedan upp konans profil i naturlig storlek. Denna har måtten 30 mm (lilla diametern), 64 mm (stora diametern) samt höjden 15 mm.

Bild 3: Sedan tar man linjalen och drar ut sidolinjerna tills de skär centrumlinjen.

Bild 4: Passarens ena ben sätter man i denna skärningspunkt, och det andra benet i konans nedre hörn.

Bild 5: Nu drar man en cirkel som då skär genom konans bägge nedre hörn.

Bild 6: Vi gör ännu en cirkel utifrån skärningspunkten, men nu med passarens ben vid konans övre hörn.

Bild 7: Efter uträttat uppdrag har vi nu två cirklar med gemensamt centrum.

Bild 8: Nu ska vi bestämma längden på denna cirkelmall. Med passaren tar vi måttet på konans stora ände, alltså mellan nedre hörnen (här 64 mm).

Bild 9: Med passaren överför vi detta mått från ena hörnet tills det skär cirkeln högre upp.

Bild 10: Likadant gör vi på andra sidan – från hörnet tills passaren skär cirkeln.

Bild 11: Sedan placerar vi en linjal mellan denna punkt och skärningspunkten i centrumlinjen och drar ett streck. Likadant gör vi på andra sidan.

Bild 12: Nu är mallen färdigritad – dags att ta fram saxen!

Bild 13: Klippt och klart. Nu lägger man mallen på en plåtbit och för över formen till denna.

Bild 14: Så då. Konan är klar!

On
Off

27 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Får jag montera sidvagn?

3 kommentarer

mekgoran: jb 128 borde vara den perfekta hojen för sidovagn, bra vrid, urstark ,m.m.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842