Harry Källström har avlidit

Harry Källström har avlidit

Publicerad

Harry ”Sputnik” Källström, en av våra största rallystjärnor avled nyligen vid en ålder av 70 år.

Harry ”Sputnik” Källström debuterade i rallysvängen som 18-åring redan 1957. Karriären gick i raketfart och det var kanske inte så underligt att han snabbt döptes efter den sovjetiska satteliten Sputnik, som på den tiden var det stora samtalsämnet. Under karriären plockade Sputnik hem fyra vinster i SM och ett i EM.

Harry körde ett flertal märken, bland annat VW, BMC, Lancia, Renault och Datsun. RAC-rallyt vann han två år i följd, 1969 och 1970, i en Lancia Fulvia, och bland de många höjdpunkterna i karriären finns exempelvis segern i Akropolisrallyt 1976 som var hans första vinst i en VM-deltävling.

En udda tävling var också Safarirallyt 1973. Det var första gången som det blev dött lopp i rallyt då Harry och Shekhar Meta hade samma sluttid. Meta fick dock pokalen eftersom han var snabbare än Harry på den första sträckan.

Sista året som Harry var aktiv i de stora sammanhangen var 1980 då han plockade hem fyra VM-poäng.

Harry Källström var för övrigt tilltänkt som föråkare i årets upplaga av Midnattssolsrallyt.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Dieselpump på Deutz

1 kommentar

mekgoran: den har inte startats på 12 år men gjorde rent det mycket finmaskiga oljefiltret, ny turbo- diesel olja, ny olja i luftfiltret, kolla ventilspel, nytt diesel filter blir det framöver, har jag glömt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842