Spar på vattnet - enkelt spartips

Veteranbilar tål damm och smuts! Vänta med biltvätten tills det efterlängtade regnet fyllt på med lite grundvatten.

Spar på vattnet - enkelt spartips

Publicerad

Sverige upplever nu den varmaste och torraste sommaren på över 200 år. Som följd av detta minskar tillgången av vatten samtidigt som behovet ökar. Men det finns små enkla tips som kan mildra problemen!

Med temperaturer på över 30 grader ökar avdunstningen av vatten rejält jämfört med en vanlig svensk sommar. Vi människor måste dricka mer, djuren måste dricka mer och växterna behöver vattnas mer. Att det behövs mer vatten i hettan syns tydligt. Folk svettas ymnigt, hundarna flämtar och gräsmattorna börjar bli bruna.

Det som inte syns är att  grundvattennivån sjunker - och det rejält. En del har märkt detta då brunnen plötsligt sinar eller att diket, som alltid är vattenfyllt, plötsligt är snustorrt. Alltså måste vi spara på vattnet.

Men vad kan veteranfordonsägare göra? Mycket! Hemma kom vi på en vattensparande åtgärd av en ren slump. I diskhon stod en tom sylthink i väntan på att hamna i diskmaskinen. Varje gång man spolade i kranen för att skölja en tallrik, eller för att få kallt dricksvatten och liknande, rann kranvattnet ner i sylthinken som snart var full.

Hm... En hink på 1,5 liter full med vatten samtidigt som blommor och andra växter skriker efter vatten. Detta vatten skulle ju egentligen försvunnit ner i avloppet. Hinken tömdes över en slokande blomma i trädgården och ställdes tillbaka i diskhon igen. Efter en ny öppning av kranen var hinken full av "spillvatten" igen. Då fick nästa blomma sitt nödvändiga vatten.

Och så vidare...

Det här lärde oss två saker. Dels att man omedvetet slösar rejält med vatten. Vi tömmer sylthinken många gånger per dygn. Men framför allt så får detta spillvatten, som annars hamnat i avloppet, göra nytta. Sylthinken har till och med fått sällskap av en salladsskål och flera av våra blommor ser nu ut att överleva hettan - utan att vi slösat en droppe vatten på vattning!

En sak till som torkan för med sig är att de vilda djuren inte hittar något vatten. Naturliga vattenhål som diken och bergsskrevor är helt torra. På vissa ställen i landet har man hittat döda och uttorkade djur som inte får tag på vatten. En lösning är ställa ut en vattenskål till våra vilda vänner på lämpliga platser.

Jag har inte räknat hur många liter "spillvatten" som vårt hushåll räddat till växter och djur, men sylthinken rymmer 1,5 liter och fylls upp många gånger per dag. Jag uppskattar att vi återvinner 10 - 20 liter per dag med sylthinken och salladsskålen. Det blir 70 till 140 liter i veckan. Och så får man röra lite på sig!

Jim Lundberg

 

Blommorna slokar och gräsmattorna blir allt brunare. Men en sylthink på rätt ställe kan göra lite skillnad!

Av en ren slump... I väntan på kallt dricksvatten rann kranvattnet ner i en sylthink som stod i diskhon. Utan hinken hade vattnet försvunnit ner i avloppet. Nu kunde det istället göra nytta!

Samma sak när man sköljer en tallrik. Sköljvattnet hamnar i hinken och kan rädda törstande växter och djur.

Ska du tvätta händerna och väntar på att vattnet ska bli varmt? Sylthinken tar hand om kallvattnet.

Slurp! Törstande blommor får sitt vatten - som annars skulle gått ut i avloppet.

Samma sak med trädgårdsblommorna som verkar klara sig - utan att vi gör av med mer vatten.

32,2 grader i skuggan - temperaturen i Uppland klockan 14:00 den 25 juli 2018. Inomhus är det svala 28,5 grader. Puh...

Undrar vad Anders Celcius skulle sagt om detta?

On
Off

10 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olika startprocedurer på Piaggio Ciao

1 kommentar

Mats på Wingen: Nja... På min sitter det en "pys" alltså en dekompressionsventil som används både vid start för att lättare få snurr på motorn samt som stopp. Den manövreras med ett kort handtag på vänster...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842