Veck på Mopedcylinder?

Fråga

Hej varför är cylindern på en moped ”veckad”?

Mvh

Moa och Jonna

Svar

Rolig fråga! Så här ligger det till: alla förbränningsmotorer utvecklar rejält med värme under drift. Det är faktiskt så mycket som 75% av all energi i bensinen som omvandlas till värme istället för att driva moppen framåt.

Om man inte kyler en motor blir den snart överhettad och förstörs. En mopedmotor är oftast luftkyld vilket innebär att den luft som passerar motorn när man åker (fartvinden) tar med sig värme från motorns cylinder och topplock och håller ner temperaturen. Tyvärr så är luft inte så bra på att lagra energi vilket innebär att det behövs väldigt mycket luft för att ta hand om all värme som bildas.

Nu är det ju rätt svårt att påverka fartvinden, men man kan även vända på steken. Istället för att öka luftmängden kan man öka ytan på det varma föremålet. Då fångar man upp mer luft som kan ta med sig värmen.

I praktiken har man massor av flänsar på cylinder och topplock vilka ökar den värmeavgivande ytan rejält. Den här tekniken med att ”vecka” ihop ytan används på många ställen för att öka värmeavledningen. Värmeelementen hemma är veckade för att kunna leverera mer värme till luften.

Jim Lundberg

Rulla till toppen