Hur fungerar tändsystemet?

Fråga

Jag skulle vilja hitta en skiss på konventionellt tändsystem från tändstift till spole och kondensator. Jag saknar en fullständig redogörelse för hur det egentligen fungerar. Spole och kondensator uppladdas i olika ordning, efter vad jag kan förstå, det med hjälp utav brytare. Men hur är allt kopplat och hur hänger det ihop elektriskt. Hur är funktionen i det elektriska förloppet i turordning? Önskar också veta skillnaden mellan induktivt och konduktivt tändsystem där spole och kondensator ingår. Jag har upptäckt att vissa tändsystem med primär spole och sekundärspole kan uppföra sig underligt tillsammans med kondensator. Hur kopplas helheten ihop?

Vetgirig elev.

Svar

Ett tändsystem med brytarkontakter fungerar i princip på följande vis: Man slår på tändningen vilket leder till att ström passerar genom tändspolens primärlindning. På andra sidan av tändspolen sitter brytarkontakterna vilka påverkas av en kamnock som öppnar och stänger dessa synkront med vevaxelns rotation. När brytarkontakterna går ihop sluts strömkretsen som utgörs av batteriet och primärlindningen. Nu byggs ett magnetfält bestående av ett stort antal kraftlinjer. Detta fält sväller upp så att det får formen av en ballongvisp, typ. När så brytarkontakterna öppnar kollapsar detta magnetfält och drar ihop sig mot spolarnas centrum. Under tiden som fältet drar ihop sig passerar dess kraftlinjer genom sekundärlindningens alla trådvarv, och enligt elektromagnetismens lagar induceras nu en svag spänning i varje trådvarv, och eftersom sekundärlindningen består av ett stort antal varv adderas de svaga spänningarna i varje varv och det bildas en hög spänning på flera tusen volt i sekundärlindningen.

En annan faktor som påverkar spänningen är hur fort kraftlinjerna skär trådvarven. Ju fortare man får magnetfältet att dra ihop sig, desto högre blir spänningen. I teorin skulle strömmen genom primärlindningen falla till noll så fort brytarna öppnar, men så enkelt är det inte. Precis när brytarkontakterna går isär så bildas en ljusbåge mellan dessa. Denna består av starkt upphettad gas som kallas plasma, och detta plasma leder ström vilket gör brytningen långsam. Om man nu kopplar in en kondensator parallellt med brytarna så kommer strömmen att sugas upp av kondensatorn istället för att bilda en ljusbåge och då har vi fått den snabba brytning som vi ville ha.

Jag vet inte vad du menar med ”konduktivt tändsystem” då konduktivitet bara är ett annat namn för ledningsförmåga i ett material. Alla delar (utom isolatorerna) i ett tändsystem måste kunna leda ström. Det finns många andra typer av tändsystem, och vilken typ av system som skulle kunna bete sig ”underligt” tillsammans med en kondensator kan jag tyvärr inte svara på, men generellt ska ett tändsystem med brytarkontakter ha en viss kapacitet på kondensatorn. Den får inte vara för liten eller för stor om funktionen ska bli den rätta och ett normalvärde på en kondensator kan ligga mellan 0,18 till 0,50 mikrofarad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen