Tröga framstötdämpare

Fråga

Hej.

Jag har en Motorhispania Furia -05 på 50cc som har hårda framdämpare, men mjuka bakdämpare vid minusgrader. Finns det olja som klarar kyla som man kan köpa till framdämparna? Och är det smådelar som kan ramla ut om man öppnar på dämparen? Jag vet inte så mycket om dämparen fram, men fabrikatet är Paioli.

Anton

Svar

När det blir kallt ute blir tyvärr oljor mer trögflytande och när det gäller stötdämpare kan det ibland vara nödvändigt att anpassa oljans viskositet (hur tjock den är) efter yttertemperaturen. Öhlins har en stötdämparolja med en viskositet på cirka SAE 7,5 vilket kan vara lämpligt i din framgaffel. Ju högre SAE-nummer, desto tjockare är oljan. Denna olja har artikelnummer 01309-01 och ligger på 1-litersförpackningar. Öhlins säljer inte över disk, så kolla med Motospeed på 021-35 19 25 (Västerås).

Jag har aldrig skruvat med en Motorhispania, men generellt så ska det inte ramla ut något om man bara lossar på rätt skruvar! Det brukar sitta en påfyllningsplugg överst på varje gaffelben och en avtappningsplugg i nederkant på varje ben. Det händer att avtappningspluggen saknas och då får man suga ur oljan med en slang genom påfyllningshålen i överkant.

Jim Lundberg

Rulla till toppen