Beläggning i motorn Fiat 126

Fråga

Jag har en veteranbil, en Fiat 126 1975, bilen har stått flera år, undrar vad man kan göra för att få bort eventuella beläggningar i motorn utan att behöva plocka ner denna?

Byte av olja förstår jag.

Tack snälla

Svar

Hej

Jodå, motorer brukar få en del beläggningar på insidan och det finns en del preparat för invändig motortvätt som du kan hitta i din biltillbehörsaffär och kanske även på macken.

Om jag inte är helt ute och cyklar så består beläggningarna oftast av långa kolväten uppblandade med sot. Det finns de som hävdar att man kan få ren motorn invändigt med hjälp av diesel. Man tappar ur oljan, fyller på motsvarande mängd diesel, drar runt motorn med hjälp av startmotorn, alternativt låter den gå någon minut på tomgång. Tömmer ut dieseln och häller på ny olja. Men det är något du får prova på egen risk.

När vi ändå är inne på riskfyllda projekt som testas på egen risk påstår en del att man kan få cylinderloppens insida/toppens insida ren om man sprutar in vatten i förgasaren samtidigt som man gasar motorn så mycket att den inte tjuvstannar.

Andra hävdar att man ”fusksota” en motor genom att köra motorn på ganska högt varv samtidigt som man lägger något över förgasarens inlopp så att motorn stryps. Då ska en del sot från toppen lossna och skjuta ut genom avgasröret. Kanske funkar det, kanske inte.

Ett förnuftigare alternativ för att få motorn ren på insidan är att byta oljan efter 100 till 200 mil ett par gånger, och på det sättet få ut beläggningar. Hur som helst skadar det inte att byta oljan ofta.

Lycka till

/Robert

Rulla till toppen