Vad är hypoidolja?

Fråga

Vad är det för skillnad på hypoidolja och vanlig olja? Kan dessa blandas utan problem för exempelvis en reduktionsväxel?

Bo

Svar

I en hypoidväxel ligger drevens centrum på olika höjd vilket resulterar i att det blir en glidande rörelse mellan drevens kuggar. För att oljan ska klara av denna tuffa situation krävs tillsatser som minskar friktionen mellan dessa glidande ytor Tillsatserna är ofta starka, ur ett kemiskt perspektiv, och kan angripa bussningar av gulmetall (brons). De flesta transmissionsoljor är av typen ”EP” vilket betyder ”Extrem Pressure”, alltså höga belastningar. Oljorna finns med olika mängd och styrka på tillsatserna och detta anges med en API-norm (American Petroleum Institute) som graderas från GL1 till GL5 (GL=Gear Lubricant, alltså transmissionsolja). Ju högre GL-nummer desto högre belastningar klarar oljan. Allt detta står på flaskans etikett.

Hypoidväxlar används nästan bara i bilbakaxlar i syfte att sänka kardantunneln i bilen. I en sådan växel bör man använda en GL4 eller GL5 olja. Men om man misstänker att det sitter bussningar i växeln bör man stanna vid GL4. GL5 innehåller cirka dubbelt så mycket tillsatser som GL4. Transmissionsoljor går oftast att blanda med varandra, men vill du vara säker bör du kolla med tillverkaren. Eller så häller du bara i en sorts olja. Motorolja tillhör en annan familj men går ofta att blanda med transmissionsoljor, bara man kommer ihåg en sak: man får aldrig ha en transmissionsolja i en motor! En motorolja kan däremot användas i en transmission, fast motoroljan har inte samma friktionsnedsättande egenskaper som en transmissionsolja

Jim Lundberg

Rulla till toppen