Typintyg på äldre moped

Typintyg på äldre moped

Publicerad

Fråga: Jag blev häromdagen tillfrågad om jag hade typintyg på min gamla Crescent Compact-moppe. Jag garvade åt det, men kollade på transportstyrelsens hemsida om typ 1 & 2 mopeder. Min fundering är, måste det finnas ett typintyg (skriftligt) på gamla moppar och hur i allsin dar går det till och varför? Gamla moppar måste ju en gång vara godkända. Dessutom har jag varken i moppeåldern eller senare sett/hört om typintyg annat än för registrerade fordon, så kontentan av detta är, kan någon av er klargöra och besvara funderingarna ovan?

Kjell Engelbrektsson

 

Svar: I Sverige behöver du inte registrera din veteranmoped (klass 2-moped), men den ska vara typgodkänd.  

Compacten är redan typgodkänd och hade typintyg när de såldes, men de finns sällan kvar. Dock finns det lag på att du ska ha med dig typintyget när du är ute på tur med din veteran. Jag ringde och pratade med Transportstyrelsen tekniska enhet och de bekräftar att det är ett krav på typintyg även för veteraner, men att få faktiskt har de kvar och kör ändå.

Men misströsta inte – du kan få ett nytt typintyg på din moped om du har kvar typskylten med VoV eller TSV-nummer vilket innebär att mopeden är typgodkänd i Sverige. Bilprovningen har alla uppgifter och dokument på alla typgodkända mopeder i Sverige. Det du behöver göra är att ringa till Bilprovningens huvudkontor och guida dig fram i djungeln av automatiska förvalsalternativ så att du slutligen kommer till den tekniska avdelningen. Där kan du kontrollera att ditt VoV- TSV-nummer finns registrerat och med hjälp av kunnig handläggare planera in ett möte på vald besiktningsplats för att typkontrollera ditt fordon, Kostnaden för detta ligger på 860kr.

Bilprovningen kommer att utse en kunnig mopedbesiktare och eventuellt en mekaniker för att kontrollera att modellen är enligt originalspecifikationerna, det vil säga mopedens fabrikat samt motor och antal växlar, cylindervolym, insugs- och överströmningskanalens dimensioner, drev, avgassystem, hjuldimension etc. Sedan ska dokumenten skickas till olika instanser och godkännas efter det får du ett nytt typintyg i handen.

Bilprovningens huvudkontor: 010-7020000

Lista över typgodkända veteranmopeder i Sverige: http://www.raketsport.com/vov_tsv.htm

Att tänka på: 1961 kom lagen om typintyg för mopeder, modeller innan finns inte registrerade.

Josefin Andersson

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Generator laddar inte

3 kommentarer

Jim Lundberg: Det låter lite märkligt att man kan mäta upp så låg spänning som 2 volt på ett batteri på 12 volt. Inte ens vid start brukar spänningen sjunka lägre än ca 10 volt - lite mer på vintern vid kallstart...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842