Laga tändningslås

FRÅGA:
Här kommer en fråga om en traktor (för ovanlighetens skull).
En bekant har en Massey Ferguson 35x (dieselmaskin) där startnyckeln inte går att vrida runt. Nyckeln går att dra ut och trycka in igen men det är allt. Har försökt med låsspray, vanlig sprayolja och milt våld (så mycket man vågar använda utan att riskera att nyckeln går av) utan framsteg. Byta tändlås (dyrt) är nog inte aktuellt eftersom traktorn används så sällan, bygger då hellre om till ”knappstart” på något vis.
Bra förslag på vad man kan göra åt problemet?

SVAR:
Hej Ossian!
Tack för frågan. Jaså, tändningslåset på bekantingens MF 35 X trilskas. Hälsa honom att han definitivt inte är ensam om problemet. Jag känner till flera med samma bekymmer. Och när jag fått frågan om vad man bör göra så har jag svarat entydigt – byt tändningslås.
Även om det kostar en slant är det en på många sätt en bra investering då traktorns värde, speciellt när det gäller en 35 X, motiverar det.
Sedan hör det till saken att tändningslåset även har andra funktioner än den rent ”startmässiga”. Därför kan man misstänka att ett tändningslås som redan nu är dåligt när det gäller en funktion inom kort helt säger upp kontraktet helt. Och om resten av tändningslåsets elektriska brytnings- och kopplingsfunktioner försvinner så hjälper det ju inte om man monterat en startknapp.
Därför – byt tändningslås. Det tjänar din bekanting på, alldeles särskilt om han inte använder traktorn så ofta.
Lycka till
Per Ericsson

Rulla till toppen