Var finns kromfirmorna?

Fråga: Hej. Var kan man lämna in detaljer till moped, mc och bil för kromning som privatperson? Skulle vara bra med en lista som länsvis visar vilka firmor som finns, fast det kanske bara finns en eller två kromfirmor kvar i Sverige nu för tiden?

Peter Berndalen

 

Svar: En sökning på Eniro med ordet ”förkromning” gav 833 träffar. Gå in på Eniro och klicka på ”Företag”. Skriv sedan exempelvis ”Förkromning” i rutan ”Vad söker du?” och klicka på avslutningsvis på ”Sök”. Nere till vänster på sidan kan du sedan begränsa sökningen efter län så ser du vilka företag som ligger närmast dig geografiskt. Andra sökord kan vara Förnickling, Ytbehandling, Kromning, Metallpolering och liknande.

Sedan får du räkna med att alla kromfirmor/ytbehandlingsföretag inte tar emot delar från privatpersoner, eller har väldigt långa väntetider för denna typ av arbeten. Orsakerna kan vara flera, men ofta har de fullt upp med att betjäna industrin och då kan ”Svenssons” lilla kromlist eller huvkråka störa produktionen betänkligt. Många ytbehandlingsföretag har dessutom dålig erfarenhet av privatkunder som lämnat in oljiga och på andra vis förorenade detaljer som kan förstöra deras kemiska bad vilket kostar dem stora belopp i vätskebyten, sanering och driftsstopp.

Jim Lundberg

Rulla till toppen