Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk?

Fråga: Hej Jag undrar hur en generator i ett vattenkraftverk fungerar och består av. Jag har kollat många sidor om det men det är bara jättesvåra förklaringar. Så jag skulle uppskatta om jag fick ett svar på det så snabbt som möjligt. Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk? Och vad består generatorn av?

Tack!

Emma

 

Svar: Detta går egentligen lite utanför vad vi på Classic Motor sysslar med, men å andra sidan – om det inte fanns vattenkraftverk så skulle vi förmodligen få problem med att slipa bort rost på våra gamla fordon.

En generators huvudsakliga uppgift är att omvandla mekaniskt arbete till elektrisk ström. Namnet generator kommer från att den genererar, skapar, något. I ett vattenkraftverk sitter det stora generatorer som drivs av kraften från vattnet som strömmar förbi. Beroende på fallhöjd och vattenflöde används olika typer av så kallade turbiner (”propellrar” som snurrar när vattnet passerar dem).  De vanligaste turbintyperna i vattenkraftverk är Francis, Pelton och Kaplan. På YouTube finns flera filmer som visar hur de arbetar. Turbinen driver sedan generatorn som i sin tur levererar sin ström ut till elnätet där vi står och väntar med våra slip- och borrmaskiner. Generatorns funktion hittar du under frågan Hur fungerar en generator här på Classic Motors hemsida.

Jim Lundberg

Rulla till toppen