Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk?

Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk?

Publicerad

Fråga: Hej Jag undrar hur en generator i ett vattenkraftverk fungerar och består av. Jag har kollat många sidor om det men det är bara jättesvåra förklaringar. Så jag skulle uppskatta om jag fick ett svar på det så snabbt som möjligt. Hur fungerar en generator i ett vattenkraftverk? Och vad består generatorn av?

Tack!

Emma

 

Svar: Detta går egentligen lite utanför vad vi på Classic Motor sysslar med, men å andra sidan – om det inte fanns vattenkraftverk så skulle vi förmodligen få problem med att slipa bort rost på våra gamla fordon.

En generators huvudsakliga uppgift är att omvandla mekaniskt arbete till elektrisk ström. Namnet generator kommer från att den genererar, skapar, något. I ett vattenkraftverk sitter det stora generatorer som drivs av kraften från vattnet som strömmar förbi. Beroende på fallhöjd och vattenflöde används olika typer av så kallade turbiner ("propellrar" som snurrar när vattnet passerar dem).  De vanligaste turbintyperna i vattenkraftverk är Francis, Pelton och Kaplan. På YouTube finns flera filmer som visar hur de arbetar. Turbinen driver sedan generatorn som i sin tur levererar sin ström ut till elnätet där vi står och väntar med våra slip- och borrmaskiner. Generatorns funktion hittar du under frågan Hur fungerar en generator här på Classic Motors hemsida.

Jim Lundberg

On
Off

15 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842