Archimedes B22 med utanpåliggande tändspole

Fråga: Hej, hej. Jag har ett antal Archimedes B22 utombordare, och har jagat land och rike runt efter fräscha tändspolar till dem, men verkar vara väldigt svårt att hitta. Vet att du har skrivit något om utanpåliggande tändspolar till moped någonstans. Om du har någon ide om vad jag ska hitta på? Vi är ett gäng gubbar och jag som brukar göra upp i veteranmotortävlingar som vi kallar modell-Ä på sjön Barken, vore kul om jag kunde visa de gamla rävarna var skåpet ska stå i år.

mvh Petter Krogars

 

Svar: Att bygga om en svänghjulsmagnet så att man flyttar ut tändspolen på utsidan av svänghjulet är en enkel operation. Fördelarna är dessutom flera. Man behöver inte leta upp en speciell tändspole som då ska passa exakt inne i tändsystemet, utan man kan använda nästan vilken spole som helst eftersom den sitter på utsidan av svänghjulet. Dessutom får en utanpåliggande spole betydligt bättre kylning, och som en konsekvens av detta, längre livslängd. En utanpåliggande spole har dessutom oftare tjockare isolering på insidan eftersom den inte behöver ta hänsyn till det trånga utrymme som finns innanför svänghjulet.

I Stora Tvåtaktsboken (tillfälligt slut, men nytryck är på gång) visar jag hur man bygger om tändsystemet genom att använda den gamla tändspolen som strömkälla till den utanpåliggande tändspolen. I korthet går det till så här: Man tar bort all tråd på den gamla tändspolen tills man bara har stommen kvar. Sedan lindar man på cirka 200 varv med lackerad koppartråd på stommen. Den ena änden av denna lindning ska jordas, den andra dras till brytare/kondensator.  Från denna anslutning dras en kabel ut till den utanpåliggande tändspolen. Hela operationen gör man på runt en timme hemma i garaget och en ny tändspole kan man hitta för ett par hundralappar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen