Var finns nytillverkade delar till Husqvarna?

Fråga: Detta är väl mer en reflektion än en direkt fråga, men hur kommer det sig att det inte tillverkas nya reservdelar till t.ex. Husqvarnas olika modeller, eller andra svenska märken? Hälften av frågorna här på ”Fråga Experten” handlar ju om ”Var kan jag köpa delar till..?” och oftast blir svaret att det bästa är att annonsera under ”Köpes” här i Classic Motor. En viktig del i den svenska veteranfordonsparken är ju just Husqvarnas motorcyklar och mopeder. Men ingenstans tillverkas ens slitdelar till dessa, kopplingslameller, gummidetaljer, kickpedaler, fotpinnar, plåtdetaljer, packningar. Jo, just gummidelar finns det visst någon som tillverkar. Men för allt annat som behövs för att hålla maskinerna rullande är man hänvisad till marknader och några få handlare som sitter på glesnande NOS-lager.

På andra ställen förekommer en livlig eftermarknadstillverkning. Till JAWA/CZ kan du köpa det mesta nytillverkat, har du bara en ram och ett tomt motorblock, kan man bygga en hel 1950 års modell av JAWA PERAK av nytillverkade reservdelar. Det blir inte helt billigt, men det går.

Har man en mc med DKW-motor, är förhållandet nästan detsamma – nytillverkning av slitdelar är betryggande. Denfeld-sadlar tillverkas fortfarande, BMW-delar finns att köpa, till fantasipriser, men i alla fall. Till Engelska MC finns ett stort utbud av nytillverkade reservdelar, liksom för vissa amerikanska märken. Men för Husqvarna finns det ingenting. Jag tycker det är märkligt, att ingen insett potentialen till en bra affär. Det kanske är typiskt svenskt att förvänta sig att ”någon annan” skall ordna det åt en, men görs inget snart, kommer många motorcyklar och moppar bli stående, obrukbara, eller skrotade, på grund av brist på enkla reservdelar.

Jag har precis upptäckt att det faktiskt finns en Husqvarna-klubb i Sverige. Men med 160 medlemmar kan den inte vara varken välkänd eller representativ för alla de motorcyklar och mopeder som har en HVA-motor i ramen. Den är dessutom på något sätt knuten till Husqvarnamuseet, och beskriver sin målsättning som ”Vi värnar om att Husqvarna som svensk motorcykel tillverkare skall finnas kvar som information till eftervärlden.” Det handlar om information, inte mycket praktisk verksamhet. En snabb titt verkar bekräfta att verksamheten mest är inriktad på motocross och mer speciella maskiner. Huvudnumret verkar vara HVA-rallyt varje år.

Men frågan kvarstår, hur kommer det sig att ingen tillverkning av Husqvarna reservdelar har kommit igång? Är det helt enkelt så att de som sitter på rättigheter och namnet vägrar?

Jag bara råkade ta på mig tänkarmössan…

mvh Anders på Åsen

 

Svar: Jag bollar över frågan till Erland Lagerqivst som är betydligt mer insatt i Husqvarnamotorcyklar:

Jag kan till vissa delar hålla med Anders om att det är svårt att hitta nytillverkade delar. Av egen erfarenhet vet jag att när man startar nyproduktion av delar så är den en stor kostnad i maskiner, verktyg, fixturer och liknande Sedan skall allt säljas och bokföras, moms skall betalas in mm. Detaljpriset ut till kund blir förhållandevis högt om man skall producera små serier med kvalité, Vi vet ju att det produceras i lågprisländer med en kvalité som vi helst vill slippa, dålig passform, krom som inte tål väta med mera.

Men visst finns det viss nytillverkning av ljuddämpare, gummidetaljer, kedjedrev, kork till kopplingslameller, packningar mm. Men att det skall finnas delar tillgängliga så att man kan bygga upp ett veteranfordon om man bara har en ram då tycker jag nog personligen att man är ute på fel väg inom hobbyn. Att få någon klubb att ta fram reservdelar det är svårt, Jag har vid flera tillfällen erbjudet mig att ta fram delar men det finns ingen som vill hålla i den verksamheten.

Jag vet att det finns en klubb för NV, men någon reservdelsframtagning finns inte vad jag vet. Husqvarna Motorcyklar i Huskvarna är en förening med nära samarbete med Husqvarna Fabriksmuseum. När det gäller Husqvarna finns det hjälp att få med att kunna identifiera en ram, motor mm om man har Ramnummer eller Motornummer då det finns tillverkningsliggare sparade.

Mvh / Erland.

Rubber Mek

 

Rulla till toppen