Hur rengör jag cylindern?

Fråga: Hej Jim. Har Kommit över en Polsk mini moped som heter Romet Pony med lite ovanlig cylinder. Flänsarna sitter ovanligt tätt och har samlat skit och damm i 25 år som jag inte lyckas pilla bort. Har ni något tips på bad jag kan tvätta av denna i som inte skadar cylinderloppet? Mopeden har endast gått fyra mil! Vill göra så lite åverkan som möjligt.

Med vänlig hälsning

Johan

 

Svar: Lägg cylindern i ett bad av lacknafta, avfettning eller diesel någon dag. Värm gärna badet något så löser det smuts och olja effektivare, men tänk på att inte värma dessa vätskor för mycket då de når sin flampunkt (den temperatur då antändliga gaser bildas) vid cirka 60 grader. Nu vet jag inte vad din cylinder är gjord av, men om den är av gjutjärn kan även en varm (80 grader) sodalösning användas. Sodan löser även sot (och aluminium!).

Är cylindern av aluminium kan man använda fälgrengöringssprej för aluminiumfälgar. Dessa sprejer innehåller fosforsyra vilket betar av aluminiumytan så att den ser i det närmaste ny ut. Om det är väldigt tätt mellan kylflänsarna kan du ta en ståltråd på en knapp halvmeter. Sätt ett trähandtag (rundstav) i varje ände och ”såga” sedan med tråden mellan flänsarna om det är fullt med skräp där. Man kan även rengöra med glasblästring, men då blir ytan sidenmatt efteråt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen