Vinglig NV 38

Fråga: Hej Jim! Min NV 38 från 1955 som nu har en fungerande laddningslampa (tack för hjälpen) har lite mera skavanker. Bottenlänksgaffeln är väldigt vinglig. Hjulet glappar inte men känns svajigt när man kör även i låg fart och vickar lite på styret. Har kollat framhjulslagret, infästning mot skärmen och underkant stötdämpare som är utan nämnvärt glapp. Kan man göra något mer för att kunna känna sig lite stadigare när man skall ut till våren

Kenneth Z

 

Svar: Bottenlänksgafflar är relativt känsliga för slitage och det kan nästan kännas som om hjulet står kvar när man vrider på styret. Börja med att kontrollera att hjulaxelns muttrar verkligen är dragna vilket är en förutsättning för att denna typ av gaffel ska bli stadig. Bottenlänkarnas hål för hjulaxeln är dessutom slitsade och har en skruv som drar ihop länken runt axeln för ökad stadga.

Nästa steg är att kolla efter slitage. Undersök särskilt delarna 14, 16 & 17 (nedre bilden). Dessa går lätt att nytillverka om man har en svarv i garaget eller bekantskapskretsen. Det är ibland frestande att försöka ta bort glappet genom att sätta an länkarmarna axiellt med shimsbrickor, men det hjälper marginellt.

Jim Lundberg

Vinglig NV 38
Bottenlänk till NV 38
Rulla till toppen