Saab: hängande innertak

Fråga: Jag ska eventuellt köpa en Saab 90 1986 års modell, en rostfri bil där enda felet är att taket hänger ner. Min fråga är, eftersom jag inte är händig, måste jag köpa ett nytt tak eller be någon klä om det? Vilket blir billigast och vilken kostnad blir det på ett ungefär?

Svar: Hängande innertak är ett vanligt problem på Saab 99/900 och 90. Tyget är limmat på en stomme av relativt hårt skumgummi. När skumgummit torkar blir det ”smuligt” och tyget lossnar.

Det är ganska svårt att få tag i färdiga innertak, men det går att klä om det gamla. Mycket enkelt går det till så här: ta ur innertaket, demontera tyget, borsta bort det torkade skumgummit med en rotfruktsborste eller motsvarande. Limma på nytt tyg med spraylim. Montera tillbaka. Räkna med att du får betala 500 kronor eller mer för tyget. Sedan tillkommer kostnader för lim och eventuellt arbete, om du väljer att låta någon annan göra jobbet. Själva arbetet tar inte så lång tid men om man ska räkna in torktid får du vara beredd att vika en helg i garaget.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen