Crescent Compact som tappar lyset efter en stund

Fråga: Hej. Lyset på min Compact blir väldigt svagt efter en stunds körning. Både hel- och halvljus funkar vid start. Baklyset funkar. Alla glödlampor är 6 volt med rätt effekt (W) enligt boken. Tutan däremot vill inte ge ljud när lyset är tänt. Lite ”klick” hörs och ljuset dämpas något. Har du något fiffigt tips på hur jag felsöker eller annat handfast tips. Jag provar att lirka på kablar och annat för att upptäcka om det är glapp eller så, men nix.

Anders Ekström

 

Svar: Tutan och lyset drivs av samma spole i motorn och den spolen har en gul kabel. Från tutan upp till styret är det en brun kabel. Det är normalt att lyset dämpas något eftersom tutan stjäl en del ström. Det finns ingen elektronik (typ likriktare och spänningsregulatorer) på din moped som kan orsaka felet. Dåliga magneter i svänghjulet blir ännu sämre om de värms upp, men det är relativt ovanligt att ”moderna” svänghjul tappar magnetismen. Men testa ändå med ett annat svänghjul så kan du utesluta detta.

Kolla även i ljusomkopplaren. Alla ljusomkopplare från 50-talet och framåt är konstruerade så att hel- och halvljuslägena överlappar varandra. Detta för att baklampan inte ensam ska få all ström och gå sönder när man byter från hel- till halvljus och omvänt. Det kan ju vara ett kontaktbleck i omkopplaren som sitter löst eller är stukat som kopplar in framlampans bägge glödtrådar på grund av vibrationer eller liknande. Då belastas ljusspolen med 30 watt (15 + 15) och då blir lyset väldigt svagt. Baklampan har en egen spole (grå kabel) och denna spole ger full effekt så fort den stora ljusspolen belastas. Baklampan kan alltså lysa starkt fast framlampan lyser svagt.

Det skulle även kunna vara fel på ljusspolen även om det är ovanligt. En klassisk skada är när någon (ohändig…) kört en skruvmejsel i spolen för att låsa svänghjulet. Det räcker med att ett enda varv blir kortslutet för att en spole ska tappa en stor del av effekten. Det kortslutna varvet/varven innebär inte bara utebliven ström, utan de fungerar som en kortsluten sekundärlindning som belastar spolen hårt. Det har även hänt att glödtråden i framlampan till halvljuset har kollapsat och ligger i kontakt med kanten den lilla avbländningensskålen inne i glödlampan och kortsluter tråden helt eller delvis.

Jim Lundberg

Rulla till toppen