Hur låser man svänghjulet när muttern ska lossas?

Fråga: Hej Jim! Kort och gott: hur kan man på ett bra sätt (låsa) vevstaken när man ska lossa svänghjulsmuttern på en mopedmotor. Tack på förhand!

MVH/Kevin Sörensen

 

Svar:Jag har sett exempel på när man låser upp motorn genom att sätta en metallstång genom vevstakens lillände. Jag tycker ändå inte att man ska låta vevstaken ta upp kraften när svänghjulsmuttern ska lossas. Dessutom måste man då ta av både cylinder och kolv. Det bästa är ändå att låsa själva hjulet så att kraften inte går genom känsliga delar. Själv använder jag en tryckluftsdriven mutterdragare (finns även elektriska). Dessa knackar loss muttern och man kan hålla i svänghjulet med fingrarna. Man kan också göra ett enkelt verktyg av ett plattjärn på 30-40 cm  där man gängar in två skruvar som man sticker in i svänghjulets hål. Skruvarna ska vara så korta att de inte når in till tändsystemet. Plattjärnet blir då ett bra handtag som man orkar hålla mot med.

En enkel och skonsam metod är att dra ett vanligt spännband runt svänghjulet. Sedan sticker man in en större skruvmejsel mellan band och svänghjul och vrider om mejseln något varv så det stramar åt. Nu har man ett bra handtag. Om bandet skulle slira kan man lägga en remsa cykelslang mellan band och hjul.

Fall inte för frestelsen att sticka in mejseln genom svänghjulets hål och låsa mot något i tändsystemet. Det här är den vanligaste orsaken till skadade ljusspolar, krokiga brytare och annat elände som man hittar i gamla motorer.

Fast det finns många sätt att låsa svänghjul på. Har vi några tips? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Hur låser man svänghjulet när muttern ska lossas?
Nä! Så här låser man inte svänghjul – så här förstör man tändsystem.
Rulla till toppen