Svårstartad Honda CB 650

Fråga: Har en Honda VB 650 från 1981. När den är kall får man nöta på startmotorn väldigt länge, när den är varm startar den direkt. Har flyttat tändspolar från en annan men ingen skillnad, bytt stift, gjort rent förgasare ingen skillnad, går bra när den väl startat känner en kille som har en från 1982, och den är också väldigt trög. Jag har läst lite på Google om flera som haft liknande fel, men inte fått något bestämt svar vad det beror på denna tröghet. Är ej nybörjarmek, men vill inte köpa en massa skit och chansa.

Göran A. Vånga

 

Svar: Det låter som att det snarare är bränsletillförseln som krånglar – att bensinen tar tid på sig att komma fram när motorn är kall och bensinen från förra körningen hunnit dunsta. Har du en vakuumstyrd bensinkran? Testa i så fall med att ställa den i läget ”Pri” (manuell öppning) och testa igen. Om en vakuumstyrd kran ska öppna vi start måste dess membran samt slangarna mellan kran och insug vara felfria.

Ett tänkbart elfel kan vara att startmotorn drar för mycket ström (dags att rengöra mellan kopparsegmenten i kollektorn) eller att det på grund av spänningsfall (dålig kontakt någonstans) blir låg spänning till tändspolarna vid start. Då bör motorn starta ögonblickligen vid en rullstart.

Jim Lundberg

Rulla till toppen