Vad är magnetism?

Fråga: Hej! Jag är en elev som går i 6:an och har tre frågor som kommer på mitt no-prov:

1: Vad är magnetism? (Kortfattat)

2: Vad trodde man förr om magnetism?

3: Hur fungerar en kompass?

#Tacksamför svar snabbt

/Rebecca

 

Svar: 1. Magnetism är en fysikalisk kraft som påverkar vissa ämnen. Ämnen som har förmågan att vara/bli magnetiska är exempelvis metallerna järn och nickel. Magnetismen visar sig på så vis att magnetiska ämnen kan dras till varandra (attrahera) eller stöta bort varandra (repellera). I ett ämne finns något som kallas elementarpartiklar vilket är små partiklar som är magnetiska (i magnetiska material), men som ligger i olika riktningar. Om man utsätter ett sådant ämne för ett magnetiskt fält kan dessa partiklar vridas runt så att alla pekar i samma riktning och då förstärks magnetismen från varje partikel och ämnet har blivit magnetiskt.

 2: När människan upptäckte att vissa stenar av materialet magnetit kunde dras till varandra eller stöta bort varandra trodde man att det var något övernaturligt fenomen.

 3: En kompassnål är en liten magnet som sitter rörlig på en axel i kompassen. Nålen är magnetiserad så att ena änden har en nordpol och den andra en sydpol. Vår jordklot fungerar som en jättestor magnet där den norra polen av jorden är en magnetisk nordpol och klotets södra pol då har en magnetisk sydpol. Den lilla kompassnålen känner av detta magnetfält som är ganska svagt och då vrider sig nålen så att dess sydpol pekar mot norr och dess nordpol pekar mot söder. Magnetism är sådan att lika poler stöter bort varandra medan olika poler dras till varandra. Kompassens nål är oftast rödmålad i den ände (sydpolen) som pekar mot norr. Var man än befinner sig så vrider sig den lilla nålen så att den röda änden alltid pekar mot norr och på så vis kan man navigera en båt på sjön, eller hitta rätt i skogen vid en orientering.

Jim Lundberg

Rulla till toppen