Vilka kulor i Apollo styrlager?

Fråga: Hej Jim. Har startat ett nytt projekt i vinter. Det är en Apollo mod 70 JBC. Har i nuläget kommit till renovering av framgaffel. Motorn är klar. (Ni gjorde en renovering på en Apollo Econom tror jag. Fråga om styrlagerna kan vara de samma som jag skall ha, skall där vara lösa kulor och vilken diameter i så fall? Har försökt med 1/4-tum kulor och dessa är för stora. Jag tror att 5,5mm eller 7/32 tum bör vara rätt. Men det är bättre att veta. Antalet 20 stycken, eller? Vad hade ni på Economen? I vilken tidning hittar jag om ”Projekt Apollo” framgaffel? Är intresserad av glidlagerna i gaffeln (kul konstruktion med plåtar och plastbitar, hm…)

Zlim

 

Svar: Framgaffeln i vår Projektmotorcykel Apollo Econom (artikelserie i Classic Motor 2011-2012) ställde inte till några problem och därför finns det inget ”temanummer” om Apollons framgaffel. Tyvärr så minns jag inte dimensionen på kulorna i styrlagret, men jag vet att 1/4″ (6,35 mm) var för stort. Det kan ha varit 7/32″ (5,55 mm) eller 3/16″ (4,76 mm) på de kulor vi använde. Har för mig att Sachs E15 lager har 5,55 mm kulor om du vill testa med begagnade kulor innan du köper nya. Kolla skrotlådan.

I vår Apollogaffel är det fiberbussningar (som kamdrevet i en Volvo B18-motor), men man kan säkert svarva till bronsbussningar istället.

Jim Lundberg

Rulla till toppen