Trött och svårstartad Yamaha FS1

Fråga: Hej! Har problem med min Yamaha FS1. Mopeden är svårstartad och slö går knappt att lägga i ettan utan att man ska behöva lirka med kopplingen innan den nästan dör. Det känns inte alls som den borde göra och är relativt slö på alla växlar. Har nyss monterat en helt ny cylinder 60cc och 16mm förgasare samt nytt insug och ny reedventil för att få väck problemet. Dess värre har detta inte funkat. Behöver tips!

Daniel

 

Svar: Eftersom du bytt reedventilen och problemet kvarstår så tror jag att det är packboxarna i vevhuset som läcker. Då tappar man vevhuskompression och får de symtom du beskriver. Jag har inte skruvat med FS1:an, men på de flesta motorer kan man byta bägge packboxarna (höger och vänster sida) utan att dela på motorn. Den packbox som ger sig först brukar vara den på svänghjulssidan.

Det kan eventuellt vara ett tändningsproblem. Gör ett startförsök, men gå inte fullt ut så att den startar. Ta sedan ur tändstiftet och kolla på detta. Är det blött så är det förmodligen dålig gnista (kan också vara att den får för mycket bensin) och är stiftet torrt så får den inget bränsle. Det sistnämnda händer om packboxarna läcker. Kolla exempelvis med Mopedspecialisten.

Jim Lundberg

Rulla till toppen