Crecsent Compact där bakhjulet låser sig vid åtdragning

Fråga: Tjena, köpte en Crescent Compact 1240 för ett tag sen, och när jag drog åt hjulbultarna så låste sig bakhjulet. Tänkte ifall ni har någon sprängskiss till en sådan, eller vet vad felet kan vara?

Christopher Strand

 

Svar: Din Crescent Compact har antingen Grimeca eller Leleu-nav. Det är förmodligen ingen dramatisk skillnad i konstruktion. Bägge fabrikaten har justerbara lager med lösa kulor och gängade lagerkonor. Jag har bara en sprängskiss till Crescents flakmoped, men det ska vara i stort sett samma nav som på Compacten om jag minns rätt. Om hjulet låser sig efter åtdragning av hjulmuttrarna är något definitivt fel.

Det kan vara bromsskölden som trycker mot navet. Då kan det behövas en bricka på hjulaxeln innanför skölden så att den kommer utåt och går fri från navet. Det kan också vara så att hjullagerna är för hårt justerade. Man måste tänka på att lagerkonorna (nr 5) ska låsas av muttrarna (nr 6) efter justering. Det finns dessutom alltid ett glapp i gängor, så när man justerat sista konan så bör man låta det vara ett litet glapp i lagret. Detta försvinner sedan när man drar fast låsmuttern mot konan på grund av det nämnda glappet i gängorna. Låt det hellre glappa en aning än att lagret ligger på för hårt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen