Ljusomkopplare till Husqvarna Drömbågen

Fråga: Hej. Hur ser ljusomkopplaren ut som sitter på lykthuset på en Husqvarna 281 Sport från 1956? Finns det flera varianter på denna? En fråga på belysningsspolarna som är parallellkopplade på elschemat. Dock hävdar en expert att de ska ligga i serie… Har dåligt hel- och halvljus.

Med vänlig hälsning, Per

 

Svar: Det enda jag har är en bild på en Drömbåge från samma år som din – 1956. Nedan har du ett elschema till Drömbågens elsystem. Ljusspolarna ska vara parallellkopplade. De är förövrigt jordade i stommen (järnkärnan) och ska de seriekopplas så måste denna jordanslutning lyftas. Då får du 12 volt och måste byta alla lamporna.

Men så ska det ändå inte vara. Varje spole ger 6 volt och tillsammans jobbar de i parallellkoppling och ger då fortfarande 6 volt, men dubbla strömmen gentemot vad en ensam spole ger. Det är sällan ljusspolar går sönder, men det händer att kabeln från en spole skakar av inne i den slang som leder fram till strömuttaget i tändsystemet. Kolla detta. Går den bara på en spole blir ljuset svagt och gulaktigt. Kolla även jordanslutningar uppe vid lampan.

Jim Lundberg

Ljusomkopplare till Husqvarna Drömbågen
Elscema för Husqvarna Drömbågen. De två ljusspolarna är parallellkopplade och möts i punkten ”51” där strömmen tas ut.
Rulla till toppen