Vilken olja i Svecia med 250 cc Victoriamotor?

Fråga: Hej. Har nyligen köpt en trevlig veteran mc som heter Svecia från 1952. Den har en Victoriamotor på 250 cc. Min fråga gäller motoroljan, vilken sort skall man ha, vilken mängd? Kan nämnas att det inte sitter någon nivåskruv på motorn.

Niklas Hammarbäck

 

Svar: Jag förmodar att det är växellådsoljan du menar. Det ska vara en motorolja med viskositeten SAE 20 i Victorians växellåda. Denna olja kan vara svår att hitta i mindre förpackningar, men en transmissionsolja med SAE 75W-90 har nästan samma viskositet, trots skillnaden i siffror. Undvik transmissionsoljor med högre API-nummer än GL4. Det bör även fungera med motorolja SAE 30 som man i princip hittar överallt då den säljs som ”gräsklipparolja” till motorgräsklippare. Den hittar man på bensinmackar, biltillbehörsbutiker, storköp, och trädgårdsbutiker.

SAE 30 är något tjockare och kan möjligtvis orsaka att det blir svårare att få i friläget – särskilt om det är svalt ute. Någon uppgift på oljemängd har jag inte fått fram. Victoriamotorn ska ha en oljesticka där rätt mängd olja ska nå upp till strecket på stickan. Under inkörning rekommenderas att nivån ligger 1 cm över strecket. När vi ändå håller på så ska motorn ha en oljeinblandning i bensinen på 4 procent (5 procent under inkörning).

Kan tillägga att det var ett reportage i Classic Motor nummer 12/1997 om en Svecia från 1952. Så gamla nummer har vi tyvärr inte kvar på redaktionen, men de brukar dyka upp på marknader och liknande. Du kan även läsa om Svecia i den tidigare frågan Ny kolv till Svecia med Victoriamotor

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen