Hur tajt ska man shimsa en axel?

Fråga: När man shimsar upp vevaxeln och lägger lämpliga shims på vardera sidan, kan det då vara godkänt att det så att säga blir stumt, alltså inget utrymme, mellan komponenterna? Behövs det inte lite utrymme för värmeutvidgning?

Veven sitter ju med frys/värmepassning i lagren, så det går inte att kolla spelet efteråt, man får bara knäppa ihop motorn och först då vet man om allt stämmer. Är något inte riktigt bra, gör om och gör rätt.

Anders

 

Svar: Alla delar kan ligga dikt mot varandra efter shimsning av exempelvis en vevaxel bara man har rekommenderat spel mellan två av dessa delar så att kullagren inte ligger i spänn. Att pressa kullagren dikt mot vevskivorna med shims emellan är alltså helt normalt. Då lägger man istället axialspelet mellan ramlagrens ytterbanor och blocket.

När en axel ska monteras så kan man mäta en dess bredd och jämföra den med hur mycket plats det finns mellan blockhalvornas lagerlägen. På bilden ovan mäts bredden på en vevaxel. Sedan får man mäta hur djupt ner varje kullager sitter i respektive blockhalva som på nedre bilden. Måtten från respektive blockhalva läggs ihop och jämförs med vevaxelns bredd. Ska man nu ha exempelvis 0,2 mm i axialspel får man trä på shims på vevaxeln tills det bara är 0,2 mm kvar i spel.

Har man en blockpackning måste man givetvis räkna med den då den separerar blockhalvorna lika mycket som den är tjock. Ibland kan man shimsa en axel till nollspel och sedan låta packningen vara ”shimset” som ger axialspelet på en axel. Detta förutsätter att packningen har samma tjocklek som rekommenderat axialspel.

Jim Lundberg

Hur tajt ska man shimsa en axel?
Sedan mäter man hur djupt lagren ligger relativt delningsplanet i respektive blockhalva. Dessa två mått läggs ihop och från det måttet drar man bredden på vevaxeln. Då vet man spelet utan shims. Därefter trär man på shims på axeln tills man får rekommenderat axialspel.
Rulla till toppen