Hur tjocka är Husqvarnas korklameller?

Fråga: Hej kan någon svara på vad man kan skaffa nya korklameller till en Husqvarna 120cc från 1952 och hur tjocka är korkbitarna när de är nya?

Bo-Lennart Broman

 

Svar: Själva stålskivan i korklamellen är 2,6 mm tjock i Husqvarnas koppling. På en sliten Husqvarnalamell har jag mätt upp cirka 4 mm:s tjocklek på korkbitarna. Jag kan tänka mig att korken ska vara drygt 5 mm tjock. Man kan kolla hur mycket som får plats genom att ”shimsa” upp kopplingen med några runda pappskivor mellan korklamellen och stålskivorna. Man kan ibland se på hacken efter lamellerna i kopplingskorgen på vilken höjd de suttit. Kolla med TS Trading eller med Sven Carlsson på telefon 0322-174 82 om de kan hjälpa dig med kork.

Det är annars lätt att tillverka egna korkbitar av vanlig vinkork. I Stora Tvåtaktsboken visar jag hur man gör, och i korthet går det till så här: Skär ut skivor av en vinkork som är något tjockare än de man ska ha i kopplingen. Forma dem till rätt form (=tårtbit). Värm dem i varmt vatten och pressa in dem i stållamellen. Låt torka och slipa till rätt mått.

Jim Lundberg

Hur tjocka är Husqvarnas korklameller?
Korkbitarna värms i varmt vatten och pressas in i sina hål i lamellen.
Hur tjocka är Husqvarnas korklameller?
Avslutningsvis slipas lamellen plan och till rätt mått.
Rulla till toppen