Renovera reflektor till strålkastare

Fråga: Hej! Går det att renovera en dålig reflektor med kromspray? Eller finns det något företag som gör sådana jobb? (Reflektor till Silverpil från1965)

Royne

 

Svar: Äldre reflektorer är ofta försilvrade medan nyare har ett tunt aluminiumskikt. Kromsprej eller liknande tror jag inte ger en stark och riktad ljusbild. En metod är att låta en ytbehandlingsfirma förnickla reflektorn. Då får den rätt glans och form. Enda nackdelen med nickel är möjligtvis att nicklet är lite gulaktigt och ger ljuset en aning gulare färg. Man kan även förkroma reflektorn vilket görs ovanpå nicklet, men krom har svårt att nå in i hål och innerhörn vilket kan kräva att det måste till så kallade styranoder i krombadet vilket gör det hela ännu dyrare. Nickel slår in bättre i hål och hörn och täcker en reflektor.

Vill du testa att förnickla själv kan du kolla med Conny H Import som säljer förnicklingssatser för hemmabruk. I Classic Motor nr 9/2007 testar vi en sådan förnicklingssats på bland annat en reflektor till en strålkastare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen