Söker handbok till Kroon K5 moped

Fråga: Hej! Jag riktar mig främst till dig som har kunskap om mopeder, då veteranmopeder. Vi har efter min mans far och morfar två mopeder som vi ska sätta igång. Båda är i originalskick. En Crescent MCB 1248 med en Sachsmotor och en Kroon K5 med ILO-motor typ H 48. Min fråga är: finns det någon som har eller vet var man kan få tag på en handbok på Kroon K5? Vi har också letat efter ramnummer på denna men inte funnit något. Är det någon som vet var det numret brukar vara på ramen?

Sen sista frågan: Är det någon som vet värdet på de två mopederna? Vi ska inte sälja dem eftersom det är ett arv och vi vill själva använda dem, men det vore roligt att veta ett ungefärligt värde. Dom är i väldigt fint skick båda två. Det roliga med Crescenten är att vi har handboken, kvittot, garantin och typintyget för denna.

Tacksam för svar,

MVH

Maria Davidsson Halvarsson

 

Svar: Det var en väldig bredd på er mopedpark. Crescent 1248, även känd som Crescent Compact, var en moped som tillverkades i stora volymer. Kroon K5 har jag aldrig sett en i verkligheten – en riktigt udda fågel som tillverkades i Vansbro. Någon handbok till Kroon K5 har jag tyvärr inte, men en broschyr på den som jag fått inskannad av Robert Barkman från Fredriksberg.

Dessa äldre mopeder som ofta bygger på cykeldelar har ofta ramnumret på samma ställe som cyklar vilket bland annat kan vara på huset i ramen där lagren för pedalerna sitter och man kan behöva vända den upp och ner för att se numret. En snabb koll på Blocket visar att en fungerande Compact säljs från 4500:- till 14000:-, men då har några av de som huggit till mest fått sänka priset. Compact 1248 är dessutom tvåväxlad och inte lika dyr/eftertraktad som ”storebror” Compact 1252 vilken hade en treväxlad motor med fotväxel.

Värdet på en Kroon K5 kan vara svårt att sia om. Ovanliga fordon kan vara värdefulla för att de är just ovanliga – eller så är de värda väldigt lite på grund av att ingen känner till dem. Tidiga mopeder med enväxlad motor (endast frikoppling) brukar inte vara särskilt dyra generellt. En fungerande Monark Monarped med enväxlad motor från 1953 kan man få för 2000-3000:-.

Är det Någon som har en instruktionsbok till Marias gamla Kroon? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan. Mer om Kroon K5 kan man läsa om i artikeln Vilken smörja i Kroon med ILO H 48 motor

Jim Lundberg

Söker handbok till Kroon K5 moped
Kroon Försäljningsbroschyr från 1953. Framsida.
Söker handbok till Kroon K5 moped
Kroon försäljningsbroshyr från 1953 – baksida.
Rulla till toppen