Hur stänger man av mopeden?

Fråga: Har en gammal moppe som funkar fint. DBS Hercules heter den. Det jag undrar är hur man stänger av moppen på rätt sätt, nu stänger jag av moppen på samma sätt som jag startar den men det känns fel. Han jag köpte den av sa att den inte kunde stängas av riktigt utan att man fick göra så, men hur fixar jag det?

Joel A

 

Svar: Nu vet jag inte vad du menar med att ”stänga av på samma sätt som när man startar”, men det kan vara så att din moped har en så kallad pysventil (dekompressionsventil – långt namn…) på topplocket som man öppnar med ett reglage på styret. Denna ventil, ”pysen” används för att underlätta starten och för att stänga av motorn. Det är helt i sin ordning. På översta bilden syns en pysventil till en äldre Sachsmotor. När man stänger av motorn med pysen så brukar det höras ett ljud som gett pysen dess namn.

Det kan även finnas en så kallad dödarknapp på styret som stänger av tändningen när man trycker in den. Den brukar sitta på ljusomkopplaren (se bild nedan). Din DBS har förmodligen en Sachs 504 automatmotor. Om den ska ha en dödarknapp så är det den svarta kabeln som kommer ut från motorn som ska kopplas till denna knapp. Du kan testa med att starta motorn och sedan lägga den svarta kabeln mot jord, alltså mot motorblocket eller ramen. Då ska motorn stanna.

Jim Lundberg

Hur stänger man av mopeden?
Ljusomkopplare till äldre moped. Vid pilen syns dödarknappen som stänger av tändningen så att motorn stannar. Den kallas även ”kortslutningsknapp” då den kortsluter tändspolen vid avstängningen.
Rulla till toppen