Dödarknapp på Monark Monarped med Flintamotor

Fråga: Hej Jim! Jag har skaffat mig en Monark Monarped, tror det är typ 1284. Och tror det är en från 1963. Men är inte säker. Motorn är en 2-växlad (fotväxel) Husqvarna flinta med kick. Jag har lite bekymmer med den.  Jag skulle vilja ha kabel till dödare och lyse. Hur gör jag då? Blir förvånad över att jag inte hittar några kablar dit. Jag har ju någon ”platta” som jag tror man kan skruva dit kablar på. Sitter uppe på motorn. Vilken sort var det på chokehandtag och dödare på dessa modeller? Saknar nämligen det. Har haft väldigt bra hjälp av dina inlägg om ”excentriska skruv” koppling, tändning mm. Dina reportage är de första man slår upp i Classic Motor . Hoppas du har något svar på dessa frågor:)

mvh

Alex

 

Svar: Enligt svensk kabelstandard för mopeder är kabeln till dödaren svart, till framlyset gul och till bromsljuset grön. Har man en liten spole som ligger ovanpå ljusspolen är den till bakljuset och ska dras direkt dit. Den kabeln är då grå. På schemat nedan ser man hur det ska kopplas och vilka färger som gäller. Skillnaden kan vara att det saknas den lilla spolen med grå sladd. Då får baklampan stället sin ström från ljusomkopplaren.

Jag vet inte hur chokereglaget eller ljusomkopplaren ska se ut på just din modell, men kanske kan våra besökare svara på detta. Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Dödarknapp på Monark Monarped med Flintamotor
Kopplingsschema till flintamotor med separat spole för baklyse (grå kabel) och bromsljus (grön kabel).

I sin enklaste form har motorn bara två kablar: Gul till belysning och svart till dödarknappen. Den senare dras från kondensator till knappen på styret.

Dödarknapp på Monark Monarped med Flintamotor
Inkoppling av ljusomkopplare som var vanlig på mopeder. Gul=ström till belysning, svart=dödare, Vit=till halvljus, grå=till baklampa, gul/svart=till helljus, brun=till tuta.
Rulla till toppen