Puch Maxi som läcker från topplocket

Fråga: Min Puch Maxi droppar bensin ifrån springan mellan cylinder och topplock, är det något att oroa sig för? Förövrigt så funkar den bra förutom att den inte går så bra på fullgas.

Edvin Hjerténstein

 

Svar: Det ska inte läcka i skarven mellan cylinder och topplock. Det som kan hända är att topplockspackning blåser sönder och då går inte motorn. Börja med att efterdra topplockets fyra muttrar. Dra inte för hårt – på Puch Maxi ska man dra muttrarna med 0,9 kgm vilket innebär 0,9 kilo längst ut på ett en meter långt dragskaft. Blir det inte tätt då kan det vara en trasig packning eller skev tätningsyta på topplocket. Det senare går att fixa genom att man lägger ett slippapper (korn 180 -320) på ett plant underlag (glasbord) och så drar man topplockets tätningsyta mot papperet till man ser att hela tätningsytan är slipad.

Ny packning hittar du hos Mopedrenovering eller hos Puchverkstan. Varför den inte går bra på fullgas kan jag inte svara på då det beror på symtomen – om den rycker, smäller eller tappar farten med mera. Det har nog inget med läckaget att göra. Kolla också att pysventilens vajer har ett litet spel så att inte denna ventil står lite öppen. Då kan det läcka från den och den kan i längden brännas sönder om den inte stängs helt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen