Kortslutning i Stefa tändsystem?

Fråga: Detta gäller stefa tändsystem, som sitter på en ILO G50. Har två frågor. Ska det sitta någon typ av distanser mellan tändplatta och gods?

Vid resistansmätning mellan kablaget som går från ljusspole (grön & gul), samt svart (kondensator, så är det kontakt mellan alla tre kablar och gods. Är det kortis?

P

 

Svar: Tändplattan ska sitta direkt på motorn utan några distanser eller mellanlägg. Det finns en försänkning i blocket som tändplattan sitter nersänkt i med god passning så att man kan vrida den vid tändningsinställning utan att den rör sig från centrum vilket skulle påverka brytaravståndet och göra det svårt att justera tändningen.

När man mäter mellan kablarna i ett tändsystem av den här typen går strömmen genom en spole till tändplattan (jord) och sedan tillbaka genom en annan spole. Ljusspolen och tändspolen har väldigt lågt motstånd – ofta under ett Ohm vilket de flesta mätinstrument uppfattar som kortslutning. Samtliga spolar är dessutom jordade i ena änden så om man resistansmäter mellan spolarna eller mellan en spole och jord så ser det ut som kortslutning. Dessutom kortsluter brytarna tändspolen om de är stängda vilket de garanterat är om man har tändplattan lös på arbetsbänken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen