Vilken olja i MCB 1279 med Sachsmotor?

Fråga: Hej Min veteranmoped, en MCB 1279 är från 1970. Ska man använda syntet- eller mineraloljor för motorns bästa? Har provat delsyntet någon gång men mest använt mineralolja. Jag använder 4% oljeinblandning enligt tillverkarens gamla rekommendationer.

MVH Dan

 

Svar: Förr i tiden fanns det i princip inga tvåtaktsoljor och då använde man vad som fanns – ofta en ”rak” (singlegrade) motorolja med viskositeten SAE 40 eller SAE 50. Idag finns det massor av tvåtaktsoljor som både smörjer bättre och smutsar ner mindre )både motor och miljö). Motorer som körts med motorolja i bensinen är ofta väldigt smutsiga på insidan med avlagringar på många ställen – särskilt i kolvringsspåren

En mopedmotor har dessutom så lågt effektuttag att ur smörjsynpunkt kan man använda motorolja, mineral, delsyntet eller helsyntet utan någon märkbar skillnad. Möjligtvis kan man undvika rena racingoljor då dessa har så hög kolnimgstemperatur (för att klara värmen i en hårt trimmad motor) att de till stor del passerar en standardmotor oförbrända. Resultatet kan bli ett slabbigt avgassystem med svart, oförbränd olja som rinner ur skarvarna. Vissa tvåtaktsoljor för marint bruk kan också vara olämpliga då de är anpassade till vattenkylda motorer som inte blir lika varma som en luftkyld motor.

Jag har testat väldigt många tvåtaktsoljor i mina tvåtaktare och enda skillnaden är att de kan ha olika färg och att avgaserna luktar olika – det är allt.

Jim Lundberg

 

 

Rulla till toppen