Husqvarna Cornette som stannar efter några sekunder

Fråga: Hej! Har en Husqvarna Cornette troligtvis en 61:a med äggmotorn. Har inte så mycket historia på den mer än att den en gång ställdes undan för att den gick dåligt. Jag har nyligen börjat plocka lite med den och konstaterade att kolvringarna var av. Bytte kolv och ringar och fick fint komp. Mitt problem är dock detta att motorn startar fint men dör nästan direkt. Går den bra så gör den det i kanske max 20 sekunder.

Har plockat ner förgasaren (Bing 1/12/126) och bytt nålar och munstycken samt flottör men felet kvarstår. Fin gnista finns utanför cylindern. Funderar nu ändå kring tändningen. Cornetten har extern tändspole (flygtändning?) är det vanligt att dessa krånglar eller ska jag söka djupare omkring brytarspetsar och liknande trots fin gnista. Tacksam för all hjälp.

Med vänlig hälsning, Fredrik

 

Svar: Kolla först och främst hur tändstiftet ser ut precis när motorn stannat. Är stiftet blött är det tändningsproblem och är det torrt är det problem med bränsletillförseln. Jag har inte hört att flygtändningen (Stefas tändsystem med utanpåliggande tändspole) skulle krångla – tvärtom så har jag bara goda erfarenheter av utanpåliggande tändspolar och har byggt om samtliga av mina tvåtaktare till detta system. Däremot kan det vara kondensatorn som orsakar stoppen. (Blött tändstift i så fall).

Kolla även bränsleflödet – från bensinkranen ända till förgasarens nålmunstycke. Vissa förgasare har ett ”dolt” bränslefilter i exempelvis anslutningen till bensinslangen. Testa utan tanklock. Locket har normalt ett ventilationshål som ska släppa in luft i samma takt som bensinen förbrukas. Är det stopp i detta lilla hål blir det snart undertryck i tanken och bränsleflödet upphör.

Jim Lundberg

Rulla till toppen