Shims eller inte shims?

Fråga: I Stora Tvåtaktsboken, sidan 211, läser jag vid bild 13 att mellandrevet skall ha en shimsbricka i varje ände . Nu när jag har delat motorn till mitt renoveringsobjekt finns det inga brickor på någon sida. Inte heller hittar jag några brickor i Monarks katalog över reservdelar. Ser jag rätt eller ser jag fel?

Ulf Jensen

 

Svar: Din syn kan jag inte uttala mig om, men i motorn det handlar om, en JB 128, ska det vara en shimsbricka på varje sida av mellandrevet i botten. Varför Monark utelämnat dessa shims i deras katalog och varför de inte finns i din motor vet jag inte, men i Nymans reservdelslista finns shimset med och har då artikelnummer 754131. Så har det också varit i samtliga JB-motorer jag öppnat genom åren. Dels bör inte axialspelet ligga på mer än cirka 0,2 mm i en växellåda av detta slag (se sidan 109 i Stora Tvåtaktsboken) dels bör inte ett roterande drev ligga och skava med ändarna direkt mot det mjuka aluminiumgodset.

Jim Lundberg

Shims eller inte shims?
Nymans reservdelslista för JB 128. Här finns shimset med. (inringat på bilden). Det kallas: ”Bricka till 754130” vilket är mellandrevets axel.
Rulla till toppen