Vilken uppgift har locken över cylinderns kanaler?

Fråga: Hej! Fyller de så kallade formlocken på Drömbåge Sports cylinder någon funktion, eller är det något som använts vid gjutningen av cylindern?

Lars Andersson

 

Svar: Jag måste gissa lite här då jag inte sitter på hårda fakta, men de uppgifter jag har är att det har med gjutningen att göra. Troligtvis för att den smala och sköra sandformen för kanalen ska bli stadigare då den får stöd utifrån. Dessutom fixeras själva sandkärnan i cylinderns centrum ordentligt genom att man även får stöd genom hålen för överströmningsportarna.

Det är samma anledning som att det sitter fryspluggar på bilmotorer. Egentligen är det kärnhålsstöd – alltså det är genom dessa hål man hänger upp och fixerar kärnan för vattenmanteln i blocket vid gjutningen. Att pluggarna sedan trycks ut vid frysning är en bieffekt och ingen som helst garanti för att blocket ska klara frysningen.

Jim Lundberg

Vilken uppgift har locken över cylinderns kanaler?
Det underlättar inte bara gjutningen – man kan få en snygg rundning av kanalen genom att forma locket med en mjuk böj i ”ytterkurvan” vilket är fördelaktigt när gaser med hög hastighet ska ändra riktning.
Rulla till toppen