Dåliga gängor i svänghjulet på Husqvarna Novolette

Fråga: Hej! Jag skulle behöva ta bort svänghjulet på min Husqvarna Novolette, 1952-53 med Rex motor. Avdragaren jag har ska vara den rätta, men gängorna är tydligen dåliga i svänghjulet för när jag dragit fast avdragaren ordentligt så glider den till slut ut och har inte dragit med sig svänghjulet.

Jag har provat med gängtejp men det hjälper ej, det känns som det inte går att dra fast avdragaren hårdare men ändå lossnar till slut avdragaren. Finns det något trix man kan göra? Har till exempel knackat försiktigt på svänghjulet när det varit spänt för att det ska lossna men nej det går ej.

Mvh Anders

 

Svar: Har du verkligen rätt avdragare? Svänghjulet till Novoletterna kan eventuellt ha olika gängor till avdragaren och M22x1,5 är en av dessa gängor. Men du kan kolla så här: Mät innerdiametern på svänghjulets gänga med ett skjutmått. Mät sedan ytterdiametern på avdragarens gänga. Den senare ska då vara cirka 1,5 mm större än den i svänghjulet.

Gängtejp används bara för att täta gängade skarvar och har ingen mekanisk styrka. Man kan använda en två- eller trearmad avdragare men då får man riskera att svänghjulet dras skevt och måste kasseras. Om nu gängorna i ditt svänghjul är slut kanske det är bättre att skaffa ett nytt svänghjul så att det går att dra av på rätt sätt nästa gång det behövs.

Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de har ett svänghjul till Rexmotorn. Om man är försiktig kan man köra ”15-åringsmetoden” och bända med minst två skruvmejslar runt svänghjulets ytterkant och samtidigt knacka mot axeländen med en koppar- eller mässingshammare. Här gäller det dock att vara väldigt försiktig så att man inte böjer vevaxeln.

Jim Lundberg

Rulla till toppen